Suomen kielen ABC

Glorian avoin suomen kielen ryhmä ABC kokoontuu joka viikko tiistaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin klo 10–12, ja on maksuton. Monimuotoinen ja matalan kynnyksen ryhmä toimii vapaaehtoisten kielioppaiden avulla. Kieliopas auttaa oppimaan ja tukee kielen oppimista ja käyttöä. Kielioppaan ei tarvitse olla opettaja. Oppimistilanne on yhteinen – oppiminen on keskustelua ja vuorovaikutusta. Oppimistilanteissa käydään läpi opetusmateriaaleja, etsitään kysymyksiin vastauksia ja tutustutaan kieleen oppijan tarpeiden mukaan. Mukaan ABC-ryhmään ovat tervetulleita kaikki vapaaehtoisena kielioppaana toimimisesta kiinnostuneet.

Kohderyhmä koostuu pääsääntöisesti maahanmuuttajista ja turvapaikanhakijoista, ja ikäjakauma on vauvasta vaariin, sillä lapset voi ottaa mukaan ja jättää Glorian työharjoittelijoiden hoiviin opetuksen ajaksi. ABC:n tavoitteena on olla tukemassa maahanmuuttajan kielen oppimista sekä kotoutumista Suomeen.

Tiistaisin ja torstaisin on mukana Toisto-ryhmä, joka on tehokas ja turvallinen tapa oppia arkisuomen alkeet. Ryhmässä keskitytään pelkkään puhumiseen ja kuuntelemiseen, tärkeää on kuunnella ja toistaa. Menetelmä sopii kaikenlaisille ryhmille, akateemisista opiskelijoista luku- ja kirjoitustaidottomiin.

Lisätietoja Anu Juurakko, anu.juurakko@gloriajkl.fi tai +358401627881

Suomen kielen keskusteluryhmä

Ryhmässä keskustellaan yhdessä suomen kielellä arkipäivän asioista. Rohkeus puhumiseen lisääntyy ja sanavarasto kasvaa. Avoin ryhmä kokoontuu torstaisin klo 17–18.

Englanti

Englannin kielen ryhmä jakautuu kahteen pienryhmään: toisessa opetellaan kielen perusteita ja toisessa keskustellaan erilaisista ajankohtaisista ja kävijöitä kiinnostavista aiheista. Englannin kielen opettajalla on vapaaehtoisia apuopettajia. Ryhmässä voi oppia samanaikaisesti sekä englantia että suomea. Joskus yhteistä kieltä ei ole lainkaan. Ryhmä kokoontuu keskiviikkoisin klo 15-16.30.

Englannin kielen keskusteluryhmässä voi harjoitella suullista kielitaitoa, ja ryhmä kokoontuu maanantaisin klo 16.30–17.30.

Lisätietoja Johanna Marttinen, johanna.marttinen@gloriajkl.fi tai +35850 465 2713

Persia

Persian kielen alkeita voi tulla opettelemaan maanantaisin klo 16.30–18. Ryhmän opettajana toimii Info Glorian persiankielinen neuvoja.

Saksa

Saksan kielen keskusteluryhmä kokoontuu torstaisin klo 16–17.30 vapaaehtoisvoimin.

Muut kielet

Kieliryhmiä perustetaan ihmisten toiveiden ja tarpeiden mukaan. Ryhmät toimivat vapaaehtoisvoimin, ja ryhmän perustaa yleensä kielen opettamisesta kiinnostunut kieltä äidinkielenään puhuva tai hyvin hallitseva henkilö. Gloriassa voi tällä hetkellä oppia myös espanjaa ja ruotsia.

Kielikahvila

Kielikahvilassa puhutaan eri kieliä pienissä ryhmissä, kielipöydissä, ja tavataan uusia ystäviä rennossa ilmapiirissä kahvikupposen äärellä. Kielikahvila järjestetään kerran kuukaudessa torstaisin klo 17-19, ja se on avoinna kaikille tutustumisesta, yhdessäolosta, kielistä ja kulttuureista kiinnostuneille. Kielet saattavat vaihtua joka kerta, mutta usein löytyy ainakin englannin, somalin, saksan, persian, arabian ja espanjan kielten pöydät. Kielikahvilaan kuuluu joka kerta peruselementit ja -materiaalit – basic elements – eli kielipassi ja kielimoniste, joita kävijät voivat hyödyntää kielten oppimisessa. Kielipöydissä voi kiertää kysymässä eri kielillä sanoja tai jäädä vain yhteen pöytään oppimaan tai puhumaan yhtä kieltä. Teeman mukaan Kielikahvilassa on myös toiminnallisia menetelmiä, eli leikkejä ja esiintymisiä. Kielikahvilan voisi sanoa koostuvan kielistä ja kulttuureista ja ihmisten kohtaamisista. ”Aina on se peruskielikahvila siellä pohjalla ja sitten niitä mausteita”.